23 February 2013

Afrah Masak #4 : Kek Batik

Bismillahirahmanirahim
Assalamualaikum wbt

Ni nak kongsi resepi ringkas Kek Batik yang kite buat masa birthday ayah hari tu. Tak susah pun. Senang sangat. Bahan-bahannya pun senang nak dapat. Kat kedai runcit pun ada.

Jom mulakan ! 

Bahan-bahan :


1. Satu paket biskut marie. 
2. Setengah tin susu pekat
3. Beberapa susu mentega / majerin cair 
4. Satu mangkuk kecil serbuk koko / milo
5. Kacang (taknak pun takpe)

Cara-cara penyediaan :

Masak serbuk koko dengan air sikit. Pastu masukkan susu pekat dan mentega cair. Kacau tau. Nanti berkerak pulak kat bawah periuk. Kacau sampai memdidih ok.

Lepas dah mendidih, hancurkan biskut marie. Tapi jangan hancur sangat. Macam patah-patahkan gitu je.

Akhir sekali, masukkan dalam loyang, tekan-tekan sikit. Dan simpan dalam peti sejuk. Bila nak hidangkan, baru taburkan kacang yang dihancurkan. Siap !

Bila dah keras, keluarkan dari loyang dan hias lah dengan apa yang patut. Gitu saja..

Chef Afrah. Hihihi 

Sekian.
Assalamualaikum.
(3:35 petang)

*bersiap nak balik kampung.. wuuu*


❤ Maaf atas penggunaan 'aku' kepada yang lebih tua. *peace* ❤

COPYRIGHT @ AFRAH FIADMUI. PENJENAYAH COPYCAT TIDAK DIBENARKAN BERADA DIKAWASAN INI !