20 April 2018

Pengalaman buat CT Scan dan Endoscopy

Bismillahirahmanirahim
Assalamualaikum wbt

Hello! Rasa dah lama gila tak buat entry membebel syok sendiri. Aha! Okay. Entri kalini nak share dengan korang pengalaman aku buat ct scan dengan endoscopy untuk perut dan paru-paru.
Okay. Mula-mula sebab utama aku pergi hospital buat check up ni ialah sebab aku batuk dah lama gila. Dia datang dalam 2 minggu macamtu pastu dah okay. Pastu datang lagi pastu hilang. Batuk on off macam tu lah. Batuk aku pulak jenis yang gatal tekak punya tu. Selagi kau tak batuk selagi tu tekak kau rasa gatal tak selesa. Kalau tahan boleh sampai menangis lah rasanya. Kena batuk kuat jugak untuk hilangkan rasa gatal tu.

So, benda pertama aku buat pergi klinik yang biasa aku pergi kalau batuk sakit ke apa. Pastu mintak surat refer pakar dekat hospital. Aku refer ke TMC, Kota Damansara. Minggu pertama jumpa doktor bagitau sakit apa semua. Pastu buat xray. Doktor kata paru-paru aku clear. Tapi nakkan kepastian jugak dia suggest buat ct scan dengan endoscopy sebab batuk dah lama pastu tak tau sebab apa pulak tu kan. So, ibu aku pun setuju.
Minggu depannya datang hospital lagi, kena puasa start 12 malam pastu datang hospital pukul 730 pagi sebab nak masuk day care dulu. Kat situ nurse timbang berat, kena tukar baju hospital dengan ambik darah. Lepastu terus ke unit scan semua tu untuk ct scan. ya Allah serius aku seram gila. Sebab bunyi machine kuat sangat macam bunyi enjin kereta mengaum gitu. Dah lah bilik tu sejuk gila. Pastu sebab takut sangat aku pi tanya nurse kat situ nak tutup mata boleh tak. Dia kata nak tutup ke bukak mata ke boleh je asalkan jangan tidur. Aha. Disebabkan aku ct scan untuk kepala je sebab nak check kalau ada sinus ke apa. So, masuk takat kepala je dalam machine tu. Macam gambar bawah ni. 
Ehsan google
Lepas dah buat ct scan sepatutnya tunggu nurse yang iring kita ke mana-mana dalam hospital. Tapi aku terus pi day care. Pastu kena turun balik ke unit screening apa ntah lupa dah. Untuk buat ECG test untuk check heartbeat dengan buat test hembus nafas untuk check yang ada asthma ke tak. Untuk memudahkan korang, aku letak sekali gambar. So, takdelah korang susah-susah pi google. Hik~

ECG Test
Macam ni lah test tu aku taktau nama dia apa. Kena tarik nafas pastu hembus kuat-kuat.

Okay. Lepas 2 tests tu aku dibawak balik ke Day Care untuk endoscopy pulak. Aku buat dua endoscopy iaitu untuk perut dan paru-paru dengan dua doktor berbeza. Masuk dalam bilik tu doktor suntik ubat tidur yang sekejap je tidurnya. Procedure dia sekejap je. Yang aku ingat aku masuk bilik tu dalam pukul 1015 pagi pastu pukul 11 lebih gitu aku dah ada dekat katil biasa. Ibu aku kata aku mamai siap boleh selfie. Aha! Tapi aku tak ingat pun. 😅

Untuk paru-paru
Untuk perut

Pastu lepas habis endoscopy ni semua result ct scan keluar. So, doktor sahkan aku ada sinus sikit tapi tak teruk sangat. So, aku dibawak ke doktor lain pulak untuk check hidung masa ni aku tengah mamai. Dan aku tak ingat pun doktor duk masukkan camera dekat hidung. Ibu aku bagitau lah. Aha! 😂
Lepas habis je semua test, nurse bagi breakfast. Pastu tunggu result untuk endoscopy dengan blood test. Lepas dah tunggu tu tukar balik baju biasa. Lepas dah tukar baju semua tu. Doktor datang bagitau result blood test. Doktor kata darah aku okay. Gula dalam darah okay. Cuma kena jaga makan je. Sebab asid urik tinggi sikit. Pastu doktor bagitau result endoscopy paru-paru dulu, dia kata paru-paru okay je. Cuma merah dengan saluran apa ntah sebab batuk kuat sangat kan. Pastu doktor ada jugak ambil sampel macam kahak dekat paru-paru. Dan itu pun dia kata nothing no worry. 

Pastu datang doktor yang check perut pulak, doktor kata perut aku ada asid reflux sebabtu aku selalu rasa masuk angin tak selesa dengan rasa bloated je. So, doktor suruh jaga makan jugak. Jangan makan makanan yang pedas, berempah sangat, berminyak semua kena jaga. Lepas habis semua tu ibu ajak lunch dengan cafe dekat tingat 1 hospital. Sementara tunggu GL dari insurance semua tu. Selesai semua hal insurance pukul 6 petang. Tanggalkan jarum dekat tangan pastu ambik ubat.

Ubat ya Allah punya lah banyak sampai aku tak tau mana satu yang nak kena makan dulu. Sebab aku jumpa 3 doktor kan. So, tiap satu doktor bagi dalam 3-4 jenis ubat. Bayangkan aku makan ubat macam makan jajan tau tak. Aha! 😂😂
Pastu minggu depannya kena jumpa doktor lagi untuk follow up. Pastu jumpa lagi dalam masa 3 minggu. Dapat ubat lagi. So, untuk perut dan paru-paru habis semua appointment. Tinggal dengan doktor untuk hidung je. Minggu depan 25 April. Sebab doktor assume aku batuk sebab sinus. Baru aku tahu sinus dengan resdung tu dua benda yang berbeza tau. Korang kalau nak tahu beza sinus dengan resdung boleh google sendiri eh. Hihi

Doktor kata kalau batuk tak baik jugak kena operate. So, aku harap sangat tak kena operate sebab takut aha. Apa-apa pun aku rasa lega Alhamdulillah sebab takde yang teruk ke apa kan. Tinggal batuk ni je tak baik lagi. Mungkin jugak sebab ada allegik dengan apa-apa. So, tunggu appointment minggu depan lah tengok macam mana k. Nanti apa-apa aku update dekat sini. 😃

*Kalau korang ada nak tanya apa-apa boleh comment dekat bawah eh. Nanti ada masa aku reply 😚

Sekian.
Assalamualaikum.
(10:40 pagi)

❤ Maaf atas penggunaan 'aku' kepada yang lebih tua. *peace* ❤

16 April 2018

CubaTryTest #50 : Metholatum Lip Crayon

Bismillahirahmanirahim
Assalamualaikum wbt

Hai! Harini nak review lip crayon yang baru jugak dekat pasaran tak silap aku lah. Tapi yang ni bukan aku yang beli tapi adik aku. Tapi lagi sekali dia tak pakai pun sebab dia ingat macam lip matte gitu. So, aku lah yang pakai. Dan aku jugaklah yang buat review. Aha! 😂

Metholatum Lip Crayon

Harga: Lebih kurang RM11-15 tak silap aha
Sebab bukan aku yang beli so aku tak tau harga exact dia berapa. Aha! Boleh cari dekat drugstore bahagian lip balm semua tu okayy.

Truly beautiful lip color 
Hydrates and Moisturizes lips
Ultra rich moisturizing oils
☆ Argan Oil
☆ Meadowfoam Seed Oil

Lip crayon dia ada 4 codes warna. Yang ni code 2 tak silap aku. Dia more to soft pink macam tu. Ada code lain tu warna merah pekat sikit dengan warna gelap lagi. Masa adik aku nak beli ni dia tanya aku warna apa yang sesuai agak-agak macamtu lah. Aku tak tau apa yang dia nak beli sebenarnya so aku kata warna yang soft je lah sebab takut nanti terang sangat pulak kan. Sekali masa dah balik nak try tu dia bagitau lip crayon ni tak best sebab macam lip balm warna tak terang langsung. Aha

Aku pun macam 'Hah?' dah memang kau pilih lip balm tadi kan. Sebab tu dia taknak pakai. Ahaha. Last-last aku lah yang tukang pakai semua benda yang bagi dia tak best. Dan bagi aku pulak, lip crayon ni memang tak berapa best pun. 😂😂

Sebab kenapa aku kata tak best sangat? Sebabnya dia macam lip balm biasa je. Yang warna putih tu pastu bila sapu kat bibir tukar warna ikut darah tu. Dia lain sikit sebab didatangkan dalam bentuk macam crayon je. Texture dia sama macam yang bekas pink kecik boleh twist tu. Sama ja! Cumanya yang ni ada 4 codes warna tu. 💄💄💄💄

Bila sapu dekat bibir rasa berangin sebab menthol kan. Warna dia pulak tak terang sebab soft pink tak nampak sangat macam pakai lip balm tapi bila kita lap guna tisu baru nampak ada warna. Bagi aku lip crayon ni biasa-biasa je. Better beli yang lama punya jenis tu dapat dalam RM8 je kan. Dia punya function pun lebih kurang sama je. Pastu yang lama punya lagi terang warna dia berbanding dengan yang ni. Tapi korang boleh lah try beli yang code merah mana tahu cantik ke kan.

Boleh lah pakai lip crayon sebelum pakai lip matte sebab dia boleh lembapkan bibir. Pastu protect bibir daripada lip matte yang kering sangat ke kan. Hah tu je lah kot. 

Ni lah warna dia dekat bibir aku.
Nampak macam lip balm takde warna je kan. 😅
Tapi nampak moist je bibir aha okay lah tu


Recommended or Not?
Hmm, aku suggest beli yang lama punya tu je. Murah sikit dan function dia sama je. Tapi kalau korang nak try boleh je. Aha! 💄

Would you repurchase this?
Nope!

How many stars would you give?
2 out of 5 stars. 🌟🌟


P/s : All products reviewed by me are not sponsored. I bought with my own money. Thank you. 💟


Sekian.
Assalamualaikum.
(3:57 petang)

❤ Maaf atas penggunaan 'aku' kepada yang lebih tua. *peace* ❤

COPYRIGHT @ AFRAH FIADMUI. PENJENAYAH COPYCAT TIDAK DIBENARKAN BERADA DIKAWASAN INI !