15 February 2018

ReviewTM #9 : The Street Cafe, SS15

Bismillahirahmanirahim
Assalamualaikum wbt 

Hai semua. *kekwat opening as usual* aha! Kalini nak share satu kfood restaurant yang aku dah lama pergi jugak. Tahun lepas jugak tak silap. Pergi dengan Afini jugak aha 💕

Kedai ni dekat SS15 dekat dengan Taylor's College tak silap ke college lain aha serius tak ingat. Tapi memang ramai budak college lah area situ. Dan paling tak suka sebab takde parking oi. Penuh! Nasib baik ada parking bulding yang tingal satu parking je aha. Kitorang pergi weekdays time lunch lagi lah penuh kat sana.

Kedai ni kalau dari luar tak nampak macam kedai korea pun. Dah masuk dalam baru feeling korea tu pun sikit je. Pastu dia dua tingkat tau. Bawah untuk yang nak duduk macam dekat kedai biasa tu. Tingkat atas pulak untuk yang nak duduk dekat lantai tapi ada jugak yang untuk duduk kat kerusi. 

Kitorang pilih duduk atas lantai sebab macam lek lek santai je. Pastu dia macam private gitu. Ada tirai korang boleh tutup. Takde orang nampak korang makan gitu ~ Aku suggest korang try dekat tingkat atas. Hihi 👌

Pastu dekat dinding dia boleh conteng. Aha! Macam-macam perkataan ada yang baik buruk semua ada. 😂 Tapi dah penuh sangat so kitorang pun malas nak memenuhkan lagi. Kat atas ni kalau korag nak order ada macam buzzer/loceng atas meja. So tekan je nanti dorang datang. Ada menu jugak untuk study nak makan apa. 

Haa atas ni apa yang kitorang order. Banyak namati. Sampai tak habis nak makan. Kitorang order Jajangmyung, set plate rice dengan kimchi jigae Fini punya pastu chiken stick, kimbap + tobokki set dengan air buah naga satu je. Haha

Semua makanan ada banchan (side dish) so best lah. Dapat kimchi, fish cake stir fry gitu dengan ikan blis goreng dengan kacang. Disebabkan tamah haloba sangat tu yang order tak ingat dunia padahal makan dua orang je. 😂😂

First time makan jajangmyung, bagi aku jajangmyun dia sedap sebab ada ayam, sayur tapi bagi aku masin sikit sebab aku tak kuat masin. Pastu muak sikit nak makan. Sebab kuah dia kan pekat pastu plus masin sikit tu buat aku taknak habiskan. Makanan yang lain macam kimchi jigae, kimbap, tobooki sedap gila ! Kimbap tu dapat rasa dia punya minyak bijan. Kimchi jigae dia banyak kimchi. Sedap gilsss ! 👍👍💦

Yang chicken stick tu rasa biasa je. Pastu plate rice Afini pulak ada nasi, salad sikit dengan roasted chicken tak silap. Tak rasa korea pun. Dia memang suka order benda takde feeling korea. Tak faham aku. Haha 😁😂

Diakhiri yang dengan gambar tuan punya blog yang tak sabar nak pakai sebab jauh betul aku drive dari Sungai Buloh ke SS15 semata-mata nak makan dekat kedai ni. Aha! 

Haa lupa nak bagitau harga. Harga makanan dekat sini agak mahal jugak tapi puas hati sebab portion besar gila kenyang makan. Macam set Afini tu RM20+, Jajangmyung RM18+ tak silap. Lebih kurang gitu nak harga dia. Tapi jangan risau sebab memang kau akan kenyang dan puas hati gila makan dekat sini. Sebab memang best. Next time nak ajak family pulak datang sini. Sebab ibu aku nak try kedai yang lebih kurang authentic korea aha. Next time eh ibu ~ 💗

Lagi satu kedai ni ada satu lagi branch kecik dekat Sunway Pyramid tak silap. Yang jauh dengan Subang tu boleh try pergi Sunway lah tapi branch kecik dalam mall lah. Tapi mana tau sana sedap lagi ke. Haha


Rating:
Environment → 🌟🌟🌟🌠
Food → 🌟🌟🌟🌟
Price → 🌟🌟🌠

Sekian.
Assalamualaikum.
(11:02 pagi)

❤ Maaf atas penggunaan 'aku' kepada yang lebih tua. *peace* ❤

1 February 2018

CubaTryTest #47 : Focallure Setting Powder

Bismillahirahmanirahim
Assalamualaikum wbt

Kembali lagi dah product review by me. Aha. Sekarang ni aku rajin nak tulis pasal review je. Review produk, tempat makan pastu DIY sikit pastu tips sikit aha tu je yang rajin. Nak membebel macam sebelum tak reti dah sebab taktau nak bebel pasal apa. Nanti ada masa aku nak bebel aku bebel k. Sekarang nak buat entri review banyak-banyak. Hehe

Kalini nak review satu setting powder jenama Focallure. Sebelum ni aku review lip matte dia yang tak berapa nak best tu kan. Haa sekarang nak review powder pulak. Yang powder Bioaqua tu tak best. So, kita tengok yang ni pulak macam mana eh. 👀

Focallure Setting Powder
Macam biasa boleh cari dekat Shopee. Sekarang aku makin malas nak keluar rumah beli pape. Sampai beli toner pun beli dekat Watsons yang dalam shopee sebab free postage meh. Haha

Harga: Tak sampai RM10
Barang jenama ni lebih kurang macam Bioaqua jugak. Murah-murah. Dah pastikan beli yang original tau. Cari dekat mall shopee. 

Okay. Nak cakap pasal packaging dulu. Bagi aku packaging dia biasa-biasa je macam setting powder jenama lain jugak. Yang kena tuang sikit dekat penutup pastu baru sapu dekat muka. Tapi aku jarang sangat tuang dekat penutup sebab rasa leceh plus nanti bertabur tak suka. Haha. So aku terbalikkan bekas tu so powder tu lekat dekat sponge dia. Pastu guna sponge dia je. Haa lupa nak bagitau bekas dia kecik comel je. Tak besar sangat. Yang ni takde cermin macam Bioaqua punya. 

Sponge dia best sebab gebu lebih kurang sama dengan Bioaqua punya je. 💚
Texture powder dia pulak lebih kurang macam Bioaqua jugak tapi macam lembut sikit lagi. Tapi tak selembut dan sehalus Catrice punya. Aha ! Powder dia takde bau. Aku pilih code 2 medium so warna dia macam beige sikit tak kuning sangat tak coklat sangat. Just nice dengan kulit muka gituuu ~ 

Bila sapu dekat muka tak bercapuk pun dia lekat elok je. Sekarang kan aku pakai foundation WetnWild so aku jarang set dengan bedak sebab foundation tu dah cukup matte dekat muka aku. Aku pakai setting powder bila pakai bb cream IN2IT dengan foundation lain.

Masa memula sapu dekat muka lepas foundation, okay je smooth gitu. Bila dah dalam 2 jam macam tu dia start faded gitu. So nampaklah muka oily aku. Aha! Kena topup bedak compact lain pulak. So tak best sangat pun. Nasib murah je ni. Hahaha 😂


Recommended or Not ?
Hmm boleh lah. Korang yang nak rasa setting powder murah yet medium quality yang ni boleh lah. Tak sampai RM10 pun dekat Shopee. Boleh try okay! :)

Would you repurchase this ?
No ! Nak beli Catrice punya jugak!

How many stars would you give ?
🌟🌟🌠


P/s: All products reviewed by me in this blog are not sponsored. I bought using my own money. Thank you. 💟


Sekian.
Assalamualaikum.
(11:01 malam)

❤ Maaf atas penggunaan 'aku' kepada yang lebih tua. *peace* ❤

COPYRIGHT @ AFRAH FIADMUI. PENJENAYAH COPYCAT TIDAK DIBENARKAN BERADA DIKAWASAN INI !