7 September 2016

It's all about COFFEE !

Bismillahirahmanirahim
Assalamualaikum wbt 

Hi people ! Is it better to type in english or bm ? 

Baiklah, macam yang aku pernah bagitau dalam previous entries [haaa banyak entri yang aku dah bagitau okayyyy] aku tak nak masukkan apa-apa pasal aku punya program atau pengajian lah senang cerita bagi korang faham k. Mungkin ada yang tau aku sambung apa but i'm do not want to mix that part with other part of my life [if you understand what i mean] 
sebab ramai yang tanya kenapa weh kenapa weh andd i just cant take it anymore !

Okayy. Tutup sambung story atas tu. 


Dulu sebelum aku masuk PLKN, aku tak suka minum kopi yang ibu atau nenek atau makcik aku buat masa breakfast or tea time. Rasa macam oh.em.jee what is that ?  Euw. yucks tak sedap. Tapi bila masuk je PLKN, air kat kat yang macam korang tau semua panas takde yang sejuk kecuali ada pape event yang best. Air dia sama je everyday oh tak dia gilir-gilir jugak lah. 

Contoh air dekat plkn : Breakfast - Teh O
                                      Tea Time - leftover teh o breakfast
                                       Lunch - Air soya panas 
                                       Hi tea - Milo
                                       Dinner - Teh O
                                       Supper - Kopi O

Haaa lebih kurang macam tu lah corak air dekat plkn. Pastu dia pusing-pusing je. First time minum kopi dekat plkn tak rasa ape sangat. Dah lama-lama tu maybe dalam sebulan lepas tu, aku tetiba je fall in love dengan kopi panas. Taktau sebab apa. Rasa macam addicted sangat sampai refill 2-3 kali. Kopi kat sana rasa ringan gila -- tak pekat sangat. Cair dan sedap. Haaa tu je yang aku dapat explain kat korang macam mana rasa dia. Nak lagi bila cicah denan roti kosong takpun biskut kering peh peh peh. I surrender lah ! 2-3 kali jugak pergi tempat air tu. 


Tapi lepas balik plkn tu aku takde lah asyik mintak ibu buatkan kopi ke ape. Dah balik rumah aku terus lupa rasa kopi plkn tu. So, takde feel nak minum kopi. Heehehhe. Tetiba bila dah sambung belajar ni datang balik rasa nak minum kopi. Tapi kali bukan kopi panas but ICED COFFEE ! OMG i can't describe how much i love iced coffee. I just love it so so much.


Lelagi bila layan k-drama lagiiii la aku addicted to coffee. Sebab dorang mesti pergi cafe pastu beli iced americano. Sape yang layan k-drama mesti tau kan ? Haaaa
Sekarang rasa nak minum kopi o je every time i went to buy food for breakfast/lunch. Terus feeling macam dah tua gila aku ni. Asyik minum kopi je. Hahahahhaha

Okayy. Takat tu je pun nak bebel. Hehehe
Sebab baru first week kan so tak busy ni boleh lah update blog je. Karang dah busy haaaa tak pandang pun blog ni. 

Okay lah nak gi minum kopi ais iols. Tata ~

Sekian.
Assalamualaikum.
(6:27 petang)

❤ Maaf atas penggunaan 'aku' kepada yang lebih tua. *peace* ❤

6 September 2016

DIY #7 : Coffee Yogurt Mask + Scrub

Bismillahirahmanirahim
Assalamualaikum wbt

Hai. Haaa DIY kembali lagi. Baru first week of 4th Semester. So, i have a lots of free time eh not so free time but at least can write [read type] an entry about something before get really busy later on. Nak share pasal diy organic mask ni. I've fall in love with this d-i-y yogurt mask. 
Sebab ape ? Sebab sangat jimat dan berkesan i tell you.
Before this dah share satu diy yogurt mask kan. Haa ini yang lain pulak. 
Even though dia punya benefit lebih kurang je. Tapi memang best and power. Macam pa pa power rangers gituuu eh. Hahhahaha.

Okayy. Untuk mask ni bahan-bahan yang diperlukan adalah seperti yang diatas.
Aku rasa macam boleh jadi cikgu bm je. Hahahha. Penggunaan bahasa yang mantop dan power ! Kah ~
Okay jom buat maths sikit pasal mask ni.
Aku beli plain yogurt jenama Nestle tak silap ke Dutch Lady Haaa tak kisah lah mana-mana kannn.
Beli yang bekas kecik yang makan terus habis tu dalam RM1.90 je. Tak lebih 2 ringgit pun. Jenama lain ada yang lagi murah. Kena pandai cari je.
Lemon sebiji RM0.50 dekat Giant. Kopi pulak dari Vietnam with Love katanya yang sememangnya murah. So, bajet nak buat diy mask ni memang tersangat lah murah daripada mask yang dah tersedia ada dekat kedai. Haaa lagi nak cakap, yogurt tu kalau tak habis buat mask boleh makan letak buah sikit bagi ada rasa. Lemon pulak bukan guna sebiji terus tau, aku guna 1/8 je. Haaa so maksudnya boleh buat lagi 7 kali okayyyyy. Tersangat jimat !!
Rasa macam nak menangis tengok jimat dia. Hahahaha. 

Dah lengkap 3 bahan diatas haaa boleh lah campurkan semuanya. Yang taktau kopi ape yang boleh guna tu haaa meh sini nak bagi tau. Korang boleh pakai semua jenis kopi yang dikisar tak kisah brand ape nescafe pun boleh je. Yang ni aku pakai kopi Vietnam ibu aku beli masa Vietnam Trip dia. Banyak sangat kopi kat rumah sampai tak terhabis minum tu yang aku buat mask. Jangan membazir tau tau tau tau tau tau tau [cakap macam Johan cakap dengan Chantiq] 

Try dekat tangan dulu kalau kulit korang sensitif takut jadi pape kat muka nanti.  Kalau korang google pasal mask ni korang akan tahu yang ada artis hollywood yang selalu buat pakai mask ni. Tak ingat nama dia ape. Haaa korang gi lah google okayy ?!

Bila dah sure yang mask ni okay kat tangan, boleh la sapu kat muka. Yang paling best bila pakai mask ialah masa dah kering korang boleh scrub kulit muka korang. So, dia macam 2 in 1 lah. Mask and Exfoliator gituuu ~
Bila dah basuh muka semua, rasa smooth je kulit. 
Pastu kalau korang selalu pakai mask ni contoh la 3 atau 4 kali seminggu confirm kulit korang glowing gitu. Yang aku perasan bila pakai yogurt mask ni kan parut jerawat senang hilang. Kalau ada jerawat yang baru nak tumbuh tu, dia kan terus kecut. Sebab tu diy mask ni best. Kalau korang creative korang boleh letak banyak benda contoh macam brown sugar for exfoliating, oat meal for oily skin and etc.

Selamat ber d-i-y guys !

Sekian.
Assalamualaikum.
(3:59 petang)

❤ Maaf atas penggunaan 'aku' kepada yang lebih tua. *peace* ❤

COPYRIGHT @ AFRAH FIADMUI. PENJENAYAH COPYCAT TIDAK DIBENARKAN BERADA DIKAWASAN INI !