15 December 2017

CubaTryTest #39 : Bioaqua Advanced Moist Repair Essence

Bismillahirahmanirahim
Assalamualaikum wbt

Nak review produk lagi. Okay. Masa aku review pasal BB cushion Bioaqua aku ada cerita sikit kan pasal brand ni. So, taknak explain panjang lebar lagi tau. Nak tau brand dari mana semua tu boleh baca entri pasal tu kat bawah-bawah sana. *sila rajinkan diri anda* ✌

Ok guys. Ni adalah first skincare produk yang aku beli daripada brand ni. Sebelum ni beli makeup je kan, so nak try jugak dia punya skincare. Okay ke idakkk gitu ~~
Disebabkan sekarang ni kulit aku selalu kering, so aku beli essence yang boleh memberi kelembapan pada kulit. Hehe 👯
Bioaqua Advanced Moist Repair Essence
Beli dekat Shopee Mall cari je jenama Bioaqua terus dia bawah kau gi page dia 

Harga : Tak ingat tapi tak mahal pun sebabtu beli aha 😂
Tak sampai RM10 pun weh ahahha

Pastikan ada gold sticker ni tau. Kalau beli pastu takde sticker ni better tak payah pakai takut berlakunya apa-apa yang tidak diingini nanti. 

Essence Bioaqua Advanced Moist Repair

Powerful force in sealing moisture, instant deeply to the end of muscle, repair damaged skin. It also can help skin to strengthen the ability to repair itself and rebuild protective barrier, keep skin healthy.


Shelf life : 3 Years Packing : 30ml /bottle Main Active Ingredients : Avena sativa (oat)

 Suitable for all types of skin.
Visible effects after the first use. Perfect for face massage. Advanced and convenient form of application. Give you water feeling.

First time pakai memang rasa tu lain macam sikit sebab produk murah kan so aku ingat kulit sure breakout ke apa kan. Tapi bila dah pakai dalam 2 weeks macam tu Alhamdullilah kulit okay je. Takde apa-apa berlaku lagi. Kesan pun takde sangat. Cuma naik jerawat sebab bulan penuh je. Naik merah-merah ke jerawat kecik-kecik ke memang takde. So, aku pun macam fuhhhh nasib baik okay. Aha. Ye lah takut jugak kan. 😌😌
Masa letak beberapa drops kat muka dia sangat cair, terus meleleh ke bawah. Bila sapu pun sama rasa watery je. Tapi bila dia dah meresap ke dalam kulit baru rasa kulit tu sticky. Melekit tapi melekit yang boleh diterima lagi. Bukan jenis melekit yang teruk sangat.

Bau dia pulak bau pelik, tapi bukan busuk. Haaa beza tau bau pelik dengan bau busuk. Mungkin bau oat kot sebab tukan bahan utama dia. Aku nak letak dia punya ingredients dalam ni tapi dah terbuang kotak dia. So, korang pandai-pandai lah google bahan dia eh. Sebab masa aku google bahan-bahan dia, takde yang tak elok ke apa. So, aku teruskan guna sampai sekarang.

Cumanya takde kesan sangat kat kulit aku. Haa tapi dia tolong rawat kulit kering aku jugak so itulah kesan dia kat kulit aku. Yang lain-lain belum lagi mungkin kena guna sekerap mungkin. 

Korang kalau nak try produk macam ni satu je aku nak pesan, make sure kulit korang bukan sensitif sebab kulit sensitif ni tak sesuai guna produk yang main beli macam ni. Kena beli dekat farmasi. Kalau muka korang jenis boleh terima apa saja produk, haa korang boleh try sebab tak mahal pun. Tapi kalau pakai sekali terus breakout, terus jangan pakai okay.


Recommended or Not ?
Hmmm, No !! Sebab ni skincare murah kan. Takut apa-apa jadi kat muka korang pulak. Tapi macam yang aku kata tadi, kalau nak try tak salah sebab murah dan tak rasa membazir sangat kalau tak sesuai. Hehe. bagi aku makeup murah aku boleh recommend lagi sebab makeup kita pakai kejap terus cuci, ni skincare lain. Harap korang faham heee 😖


Would you repurchase this ?
Tidak sama sekali. Walaupun okay kat kulit aku tapi aku takkan beli skincare dari jenama ni lagi. Mungkin lepas habis ni aku beli moisturiser daripada farmasi je. Rasa safe sikit hihi


How many stars would you give ?
1 out of 5 stars. 🌟 Sebab takde kesan sangat. Pastu feeling tetakut masa nak pakai pun menyebabkan produk ni tak best sangat. 


P/s: All products that reviewed by me in this blog are not sponsored. I bought with my own money. Thank you. 💟

Sekian.
Assalamualaikum.
(9:30 malam)


❤ Maaf atas penggunaan 'aku' kepada yang lebih tua. *peace* ❤

Final year (Semester akhir)

Bismillahirahmanirahim
Assalamualaikum wbt

Alhamdulillah pejam celik pejam celik dah sampai final year dah kita ni. Haha. Senior dah weh. 
Sebenarnya dah lama nak buat entri pasal final year ni tapi asyik tak sempat je sebab habiskan entri review produk dulu. Ni pun banyak lagi yang tak habis direview. Haha 😂😂


Aku masuk kolej Ogos 2015 sekarang dah Dis 2017. InsyaAllah Januari 2018 nanti aku ambik final exam untuk final semester ni. Dah nak habis weh. Konvo pun tahun depan jugak. Member semua ajak buat Degree dekat tempat yang sama. Tapi aku macam biasa lah, banyak dilema yang kena lalui sebelum buat keputusan.

Masa nak masuk diploma ni pun, banyak jugak dilemanya. Last-last masuk sebab ibu kata masuk je lah. Haha. Sebab aku ni takde pendirian sangat. Masa sekolah pun cita-cita bertukar setiap tahun. Last-last masa form 5 taktau nak jadi. Dah habis spm taktau nak sambung apa. Haihh. Dilema okayyy.

Masa memula masuk diploma TESL ni kan, ya Allah macam-macam yang aku bayangkan. Takut tak dapat bawak lah, takut tengah jalan terkandas lah. Macam-macam weh. Tapi Alhamdullilah sampai jugak ke penghujung diploma ni. 😂😂 Thankyou parents for your endless supports. 💓
Ramai yang kata TESL senang, hell no ! TESl susah okay. Bayangkan k batch aku sekali masuk 60 orang lebih sekarang tinggal 40 je. Ke kurang dari itu. Macam yang aku kata, ramai yang terkandas tengah jalan kalau kau tak buat betul-betul. Ramai yang kena repeat subject. Alhamdullilah aku tak pernah lagi repeat mana-mana subjek. Dan taknak repeat !!

TESL ni kau bukan setakat belajar english essay je weh. Banyak lagi yang korang belajar. Philosophy, psychology, sociology in education. Banyak weh. Bukan takat pergi kelas buat essay hantar dapat markah. Bukan okay. Sapa yang cakap TESL senang tu meh sini ambik TESL dulu. Kalau takleh past 1st sem booyahhhh !

Bagi aku every courses ada susah senang dia. Jangan ah bila kau ambik medical studies/engineer kau terus boo budak course lain. No !! Malas nak cakap pasal ni. Ahaha. Pastu sebelum kau keluar practicum kena lalui semester yang gila tough sebab ada mirco teaching. Tak lepas micro teaching takleh gi practicum der ! So, make sure micro buat betul-betul. Fighting juniors !! 💪💪
Bila dah practicum tu baru rasa peritnya kerja seorang cikgu praktikal tu. Haha. Tapi kau akan sentiasa disayangi dan dirindui murid-murid. Rasa macam penat lelah kau ajar dorang tu berbaloi lah. 💖
Sem 7A (final semester)
Sekumpulan orang gila jadi Cikgu ahaha
Harap sangat kalau sambung Deg nanti dapat member gila-gila macam ni jugak 💘

Okay takat tu je nak bebel. Tengok lah tahun depan aku sambung Degree ke tak eh. Nantikannnn ~ 😘

Sekian.
Assalamualaikum.
(12:43 tghari)

❤ Maaf atas penggunaan 'aku' kepada yang lebih tua. *peace* ❤

COPYRIGHT @ AFRAH FIADMUI. PENJENAYAH COPYCAT TIDAK DIBENARKAN BERADA DIKAWASAN INI !