27 August 2016

ReviewTM #6 : Seoul Garden, Star Avenue

Bismillahirahmanirahim
Assalamualaikum wbt

Hai kembali lagi. Dah berapa hari tak post entri baru kann. Macam biasa ah kan kalau dah rajin, rahin sangat tapi kalau malas tu memang malas bteul ! Nak menaip pun takde idea kauu.
Tinggal seminggu je lagi nak balik kolej untuk sem 4. Wuuuu ~ *taknak balik*

Okayy. Kali ni nak review tempat makan yang confirm semua orang tau kan. SEOUL GARDEN uols. Maaf le iols jakun sikit. Hahahha. Sebab baru dua kali makan kat situ.

Seperti yang korang tau SG ni dia punya style makanan ialah makan banyak mana yang kau mampu. Takpun nama senangnya ialah buffet. Korean style buffet gituu ~

Yang nak tahu lebih detail boleh [klik sini]

Alright. Sesapa yang layan kdrama takpun runningman atau sewaktu denganya confirm teringin gila kan nak makan makanan korea. So, SG ni lah tempat yang kau patut pergi ! Kat SG ni kau kena bayar dulu pastu baru boleh melantak sampai pengsan. Tak macam bbq steamboat yang biasa.

Masa first time pergi tu taktau macam mana nak mula. Nak makan grill dulu ke sup dulu ke ambik air dulu ke gituuu ~ jakun to the max !! Hahahaha. Okayy. Sini aku bagitau cara nak gi makan kat seoul garden ye.

 Pertama sekali korang kena pergi kaunter untuk buat pembayaran. Pilih sup pastu nak air ke taknak. Sebab air adalah berasingan ya !! Kalau korang tak nak air pun boleh je so nanti dorang tak bagi cawan lah. Korang boleh je bawak air dari luar. Tapi macam tak best la kannn ~ Student price je yang dah termasuk air dan sup. Yang bukan student kena bayar untuk air dan sup. Kecuali kalau korang pilih chicken soup haaa itu free ! Ada faham ?

 Lepas nak bayar, boleh pilih tempat duduk. Make sure pilih yang dekat yang food station hahahha. Senang nak top up makanan uols ~ Haaa bila dah duduk nanti dorang akan bagi cawan haaa pastu korang boleh gi ambik air dengan buah dulu sebagai appetizer. Buah kena makan sebelum makan makanan lain !

 Haaaa dah ambik air, lepastu boleh lah bergerak sorang demi sorang ke food station. Bahan mentah ada. Daging, ayam, kambing, seafoods. Semua ada !! Kimchi dengan sushi memang confirm kena ambik. Pastu ada banyak sos. Untuk celup dalam soup pun banyak. Nasi goreng, mee goreng ada. Senang cerita banyak lah.

 Dah ambik bahan semua, okayy dah boleh start memasak dan makan sampai lebammm ~

 Dah agak2 kenyang tu haaaa boleh lah ke dessert station pulak. Pekena cendol, aiskrim dan abc buatan sendiri. Letak je ape yang korang nak letak dalam dessert korang tuuuu.

 Dah kenyang ~ Rehat jap ~ Pastuuuu sambung lagiiiiii hahahahahhaha. Agak-agak dah 3 jam haaa boleh balik dah kottt. Bagi orang lain pulak seat korang tuuuu ! Next time datang lagiii ~

Haaaa itu diaaa procedures makan kat sini. Hahahha. Tak nak ikut pun takpe. Tiada paksaan eh ~
Okayy. Yang bawah ni masa first jejak kat seoul garden masa birthday aku. So, masa tu aku dapat makan free dengan 5 orang dewasa punya bayaran. Heee ~ Aku pergi SG yang paling dekat dengan rumah which at Star Avenue Mall. Kat situ memang lapang sebab baru bukak. Tak ramai yang datang. SG dia pun kecik comel je. Kat luar pun ada seat jugak. Untuk sesapa yang nak makan kat luar. Tapi susah lah kan sebab makanan semua kat dalam.



Okayyy. Yang bawah ni pulak second time makan sana sebab nak celebrate birthday abang dengan ibu aku. Tapi takde lah bawak kek bagai. Sapa nak makan nanti kan. Hahahha
Yang second time ni tau style macam mana nak makan semua. So, lebih santai lah. Takde jakun macam yang first punya. Hahahahha. Makanan pertama yang aku sambar dulu ialah kimchi ! Tapi kimchi lobak dengan kobis dia masin sikit untuk yang kali kedua ni. Sedih ~



So, sesapa yang baru nak try Seoul garden ni boleh follow tips-tips diatas. Hahahahhahah. Haaa untuk student pulak, korang tak boleh guna student price on weekends. Weekdays sahaja tau. Yang nak datang weekends tu haa standby lah duit ikut harga dewasa ye ^^

SELAMAT BERSEOUL GARDEN

Sekian.
Assalamualaikum.
(2:43 petang)

❤ Maaf atas penggunaan 'aku' kepada yang lebih tua. *peace* ❤

11 August 2016

Suicide Squad. Korang dah tengok ke ?

Bismillahirahmanirahim
Assalamualaikum wbt 


Kembali lagi. Hahahha. Hambek kali ni setiap hari ada new entry. Semalam 3 entri terus aku post. Hahahha. Okayyy. Taknak buang masa, nak cerita sikit pasal movie baru iaitu Suicide Squad. Korang dah tengok ke ? Gituuuuu ~

First time buat review movie ni. Hehehehe. Tetiba je minda ni suruh buat movie review untuk korang. Heee ~ Tapi aku bukan nak jadi spoiler or whatever tau. Just wanna share my thoughts about this movie :) 


Sebelum tengok cerita ni ramai kata tak best - abang aku kata.

Tapi lepas dah tengok pagi tadi rasa macam 'eh apa yang tak bestnya? Best je !'
Haaa tapi itu bagi aku lah. Aku malas nak taip synopsis kat sini, so kalau korang nak tau synopsis boleh google lah eh. Tak pun tengok trailer kat youtube ye.

Review:

Bagi aku movie ni best !! Aku bagi 4/5 bintang. Haaaa. Yang minat cerita superheroes tu memang wajib tengok lah. Sebab best -- banyak sangat characters. Daripada bad guys ke heroes. Tapi movie agak kacau bilau sikit kalau korang tak focus. Sebab dia banyak flashback kisah bad guys sebelum dorang masuk penjara. Aku yang tengok pun rasa macam boleh jadi gila disebabkan Joker dengan Harley Quinn. Dan disebabkan banyak sangat watak dalam movie ni, kau akan rasa macam 'yang ni keluar dari celah mana pulak? eh mana yang tadi tu hilang dah?' Haaa ada setengah part kau akan fikir macam tu la. Ke aku sorang je yang fikir macamtu? Hahahahaha

Kalau korang tanya aku, watak apa yang best -- aku taktau nak cakap ape lah. Bagi aku semua watak memainkan peranan yang penting dalam movie ni. Kalau sorang takde tak jadi cerita ni. Hah ayat macam ape sangat kan. Hahahahha takde lah. Watak paling best dan menyerlah sudah semestinya Harley Quinn tu ler. Doktor sakit mental yang bertukar jadi perempuan gila sebab fall in love with Joker. Part tu aku rasa macam asal ngok sangat perempuan ni dengan Joker pun nak. Hahahhaha. Tapi macam yang aku kata tadi, kalau takde part tu takjadi lah movie ni. Itu saja ~

Lagi....apa lagi nak cakap eh. 
Haaa selain watak perempuan gila tu, aku suka watak ketua askar, Rick Flag (ek?) hahahha. Sebab apa ? Sebab dia nampak sepadan dengan Dr. June (yang kena rasuk dgn witch gua tu). Hahhahahh. Lagi satu, masa part last aku ingat Joker dah mati sebab kapal terbang yang dia hijacked tu meletop. Tapi hampeh -- hidup je dia. Susah naa nak mati tau Joker sorang tuu. Dah okay dah Harley Quinn tu kalau Joker tu takde -- dia siap minum coffee dan baca novel lagi dalam penjara. Huh ~
Yang pastinya -- ada sambungan ~

Okayyy. Itu saja lah review dari aku. Overall, movie ni memang best ! Yang tak tengok lagi, yang setakat baca review, komen tu memang rugi. Sebabnya korang kena tengok sendiri -- baru tau movie ni best ke tak. Itu je ~

Jumpa macam review movie seterusnya. [nampak gaya macam lama lagi lah. heheh]

Sekian.
Assalamualaikum.
(10:19 malam)

❤ Maaf atas penggunaan 'aku' kepada yang lebih tua. *peace* ❤

COPYRIGHT @ AFRAH FIADMUI. PENJENAYAH COPYCAT TIDAK DIBENARKAN BERADA DIKAWASAN INI !