Bismillahirahmanirahim
Assalamualaikum wbt
Assalamualaikum wbt
Tetiba rajin nak share cara buat KIMBAP (Korea) atau SUSHI (Jepun). Hihi. Aku buat ni sebelum Majlis Pertunangan makcik aku haritu. Terima Kasih diucapkan kepda ibu dengan adik sebab membantu. Hehehe
Jom mulakan !
Bahan-bahan yang diperlukan :
1) Beras Sushi -- tapi aku guna beras Korea. Beli dekat Seoul Marts, Hartamas.
2) Cuka + gula (konon nak bagi rasa macam sushi kat Aeon, Jusco) --kalau jumpa sushi seasoning yang halal, beli lah.
3) Nori (helaian rumpai laut)
4) Timun Jepun -- tambahlah macam crab stick dan lain-lain
5) Garam secukup rasa
6) Kicap untuk makan sushi
7) Wasabi -- jika perlu
8) Tikar untuk membuat gulungan sushi
Cara buat kimbab//sushi :
1) Sediakan bahan-bahan seperti diatas.
2) Tanak nasi tu dengan garam dan air. ---macam biasa lah takkan tak reti-reti lagi :p
3) Potong timun jepun dan lain-lain secara memanjang.
4) Bila nasi dah masak, campurkan cuka+gula tadi. Gaul elok-elok.
-- seterusnya tengok gambar !
5) Letakkan Nori atas tikar sushi // plastic wrap
(masa ni aku belum ada tikar sushi lagi tapi sekarang dah ada dah. hehe)
6) Pastu letakkan nasi tadi.
7) Ratakan nasi tu sehingga memenuhi setengah daripada nori tersebut.
8) Kemudian, boleh susun timun jepun dan lain-lain
9) Seterusnya, kita gulungkan dia kemas-kemas.
10) Masa gulungkan sushi ni, kena tekan kuat-kuat bagi dia melekat diantara satu sama lain.
11) Ginilah rupa bila kita gunakan plastic wrap. Lagi cantik gulungan dia sebenarnya.
Tak percaya ? Cubalah sendiri.
11) Beberapa gulung sushi yang dah siap digulung.
12) Bila dah siap semua. Kita boleh lah potong. Masa potong tu pastikan guna pisau yang tajam dan sapukan air sikit kat pisau tu ok. Sebab taknak nasi melekat pada pisau. Akhir sekali, boleh makan dengan kicap dan wasabi. --Selamat menjamu selera !
SELAMAT MENCUBA !!!
Sekian.
Assalamualaikum.
(12:40 tengah hari)