14 June 2013

Afrah Masak #6 : Cream Puff

Bismillahirahmanirahim
Assalamualaikum wbt

Nak kongsi Resepi Pastri Choux dari sahabat dunia akhirat iteww. Dia suruh letak dalam blog. Dia bagi ni masa cuti semester 1. Tau-tau je blog ni dah lama sunyi tanpa entri yang best-best. Haha. Trimas ~
Dan aku dah cuba resepi ni, boleh tahan jugak lah aku buat. Hehe. (ibu kata sedap cuma liat sikit)

-Google-
Pastri Choux
Bahan-bahan yang diperlukan : 

- 150 ml air
- 60 gram mentega
- 90 gram tepung gandum
- secubit garam
- 2 biji telur.
(Disebabkan kurang kesabaran untuk menggaul pastri tu, aku guna plastik je. Kihkihkih)

Cara- cara :
(copy dari blog orang lain, malas nak taip panjang-panjang. Hehe)

  1. Persediaan awal. Panaskan oven pada suhu 200C. Alaskan dulang oven(oven plate) dengan aluminium foil kemudian sapukan minyak ke atasnya. Lepas tu ayaklah tepung. Masukkan telur ke dalam mangkuk. Pukul biar telur kuning dan putih bercampur.
  2. Masukkan air dan butter ke dalam periuk. Masak dengan api sederhana kemudian kuatkan sehinggalah mendidih. Bila dah mendidih tutupkan api.
  3. Masukkan tepung dan kacau cepat-cepat.
  4. Panaskan semula adunan dengan api sederhana sehingga nampak kepingan nipis terbentuk. Kemudian padamkan api.
  5. Masukkan telur, kacau cepat-cepat. kacau sehingga adunan nampak licin.
  6. Masukkan adunan ke dalam piping bag. Pipe kan ke atas dulang seperti dalam gambar. Anggaran diameternya ialah 5cm.
  7. Tekan bahagian tanduk yang terhasil supaya pastri nampak cantik.
  8. Spray permukaan pastri dengan air. Bakar dalam oven pada suhu 200c selama 15 minit. Kemudian turunkan suhu kepada 180c dan bakar selama 25 minit. Kalau nak nampak lagi perang biarkan pastri di dalam oven beberapa minit sebelum dikeluarkan.
  9. Sejukkan pastri sebelum dimasukkan krim kastard.

Krim Kastard

Bahan yang diperlukan :


1) 2 sudu besar tepung kastard
2) 2 sudu besar gula kastor
3) 1 1/2 cawan susu

4) 30 g mentega

5) 2 sudu teh esen vanila

Cara-cara :

1. Panas susu tapi jangan sampai mendidih. Panas gitu-gitu aje. 
2. Pastu masukkan tepung kastard dan gula. Kacau jangan tak kacau.
3. Kemudian, bila semua dah larut, masukkan mentega dan esen vanila pulak. Kacau lagi.
4. Akhir sekali, sejukkan dan gunakan piping bag untuk letakkan krim ni.
5. Lupa pulak bila nak isi krim dalam pastri, belah pastri tapi jangan sampai putus. Pastu barulah isikan dengan krim. Senang sangat ah. Hihi

Pastry Choux with Custard Filling by Chef Afrah. Kahkahkah :b
(aku tak guna piping bag sebab malas. Hehe.)
Cubalah sendiri. Hihi :)

Sekian.
Assalamualaikum.
(10:38 malam)

❤ Maaf atas penggunaan 'aku' kepada yang lebih tua. *peace* ❤

COPYRIGHT @ AFRAH FIADMUI. PENJENAYAH COPYCAT TIDAK DIBENARKAN BERADA DIKAWASAN INI !